Blog
En İyi 3D Görselleştirme Teknikleri
- 16 Kasım 2021
- Yayınlayan: Ufuk ŞEN
- Kategori: 3D Eğitim
Gelişen teknoloji birçok alanı etkileşmiştir. Bunun en net yansımalarıysa şüphesiz bir şekilde görsel alanda olmuştur. Günümüzde geliştirilen programlar sayesinde gerçek hayatı nerdeyse tüm detaylarına kadar dijital ortama aktarmak mümkün hale gelmiştir. En iyi 3D görselleştirme teknikleri sayesinde karakter 3D yani en, boy ve derinlik değerleriyle çizilir. Daha sonraki süreçteyse render programı sayesinde geçekçi fotoğraflara dönüştürülür. 3D modelleme Türkçede 3D çizim olarak da telaffuz edilmektedir.
3D Görselleştirme Tekniklerinin Önemi
En iyi 3D görselleştirme teknikleri kullanılarak ortaya çıkması sağlanan çalışmaların en temel amacı henüz oluşturulmamış bir yapının müşteriye anlatılırken sunumunu kolaylaştırmaktır. Bu sayede siz anlatırken müşteri anlattıklarınızı kafasında canlandırmak sorunda kalmaz çünkü hali hazırda oluşturulan görseli inceleyecektir. 3D modelleme yardımıyla yapılan görselleştirme çalışmalarının sunum sırasında müşterinin anlama oranını arttırdığı iş dünyasında yapılan araştırmalar sayesinde kanıtlanmıştır.
Geçmişte dönemlerde maketler ile müşterilere sunumlar gerçekleştirmiş olsa da bu şekilde bir sunum hem daha maliyetlidir hem de ciddi bir el emeği gerektirir. Bu nedenle günümüzde özellikle inşaat sektöründe yer alan firmalar 3D modelleme yöntemini sıklıkla tercih etmektedir. Gelişen teknoloji sayesinde gerçekçi sonuçlar alınabilirken yapının içini detaylı bir şekilde gezmek bile mümkündür.
En İyi 3D Görselleştirme Teknikleri Nelerdir?
En iyi 3D görselleştirme teknikleri için çok farklı programlar kullanılır. Bu konuda herhangi bir standart bulunmamakla beraber her tasarımcı bilgi ve tecrübesine göre program seçimi yapar. 3D görselleştirmenin ilk aşaması tasarımcının yapacağı 3D modellemedir.
Bu işlem sayesinde normalde iki boyutlu olan bir nesne derinlik ve yükseklik gibi unsurların hesaba katılmasıyla dijital ortamda 3 boyutlu bir hal alır. Bu aşamanın tamamlanmasının ardından nesnelerin doku, renk ve özelliklerinin atanması safhasına geçilir. Söz konusu 3D modellemenin iç ve dış mekana ait olmasına göre oynamalar yapmak gerekir. Bunun nedeni iç mekan ve dış mekanın haliyle aynı doku, ışık ve derinliğe sahip olmamasıdır.
Özellikle inşaat sektöründe tercih edilen modelleme türüyle yapının beton ve cam gibi unsurlarına doğru açılardan gölgelendirme yapılır ve bu sayede gerçeğe yakın bir görünüm elde edilir. Işık ekleme ve detaylandırma yapılması sayesinde sanal ortamda üretilen modeller adeta gerçekte çekilmiş olan bir fotoğrafı yansıtmaktadır. Günümüzde en çok kullanılan tasarım programlarıysa aşağıda belirtildiği şekildedir;
- 3D Studio Max
- AutoCad
- Blender
- ArchiCAD
- SketchUP
- AllPlan
- Fricad
- MeshMixer
- Revit
3d görselleştirme tekniklerinde ana sayfamızdan en iyi görselleştirme teknikleri eğitimlerini izleyerek kendinizi geliştirebilirsiniz.Bu eğitimler ile alanınızda en iyi görselleştirme eğitimlerini bulabilirsiniz.